Crisis doet pijn bij externe ICT'ers

Geschreven op 07/03/12 door Aditos Beheer

Brussel, 31 januari 2012 - Externe ICT'ers en leveranciers van hardware lijken als eerste de dupe te worden van de crisis. Ook de overheidssector voelt de pijn: voor het eerst sinds het ontstaan van de crisis snijden overheidsorganisaties in budgetten. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer onder 600 managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Hoewel een meerderheid van de ondervraagden nog steeds rekent op een stijging van de ICT- bestedingen, gaan de uitgaven aan hardware voor het eerst sinds 2009 dalen. Daarvan is met name sprake in de dienstverlening en bij de overheid. Anders dan in de overige sectoren het geval is, zet de overheidssector ook het mes in de uitgaven aan software. Het optimisme dat de overheidssector in oktober 2011 nog liet zien, is volledig verdwenen.
Ook het beeld voor externe ICT-services is weinig positief. De verwachte bestedingen aan deze diensten zakken bijna over de hele linie weg.

Slachtoffers
De vraag naar externe ICT'ers nam het afgelopen kwartaal al af. Externe ICT'ers vormen daarmee de eerste slachtoffers van de crisis. In de dienstverlening en bij de overheid stond de positie van externe ICT'ers het meest onder druk. Vooral bij ondernemingen met meer dan 500 werknemers zijn ze uit de gratie.
De ICT Indicator daalt van een niveau van 89 punten in oktober 2011 naar 75 punten nu; het doelniveau van de ICT Horizon bevindt zich op 86 punten en daarmee is de groeiverwachting negatief. Casper Kruijt, partner bij Ernst & Young, constateert dat de uitkomsten van deze ICT Barometer er op wijzen dat de moeilijke economische omstandigheden nu op meerdere plaatsen echt pijn gaan doen. "Externe ICT'ers zullen gaan merken dat bedrijven even minder behoefte hebben aan hun diensten. Het is een normaal beeld dat externe ICT'ers de eerste slachtoffers van economische tegenslag zijn, maar tot nu toe wisten zij de dans nog te ontspringen."

Klappen
Kruijt signaleert daarnaast dat er bij de overheid klappen gaan vallen. "Met name overheidsorganisaties met meer dan 500 werknemers nemen nu maatregelen. Ze schroeven hun bestedingen aan hardware en vooral software terug. Dat is opvallend, want tijdens de crisis van 2009 was de overheid de enige sector die niet het mes in de ICT-bestedingen zette. Bij de overheid staat het water kennelijk tot aan de lippen."
De afname van budgetten voor hardware en externe ICT-services betekent slecht nieuws voor de toeleverende bedrijven. Vooral ondernemingen met meer dan 500 werknemers en het kleinbedrijf snijden fors in de uitgaven voor ICT. "Uit ons onderzoek blijkt dat alleen onder middelgrote bedrijven er nog animo is om te investeren in ICT", zegt Kruijt. "Maar daarmee hebben we het enige lichtpuntje in de uitkomsten van deze ICT Barometer ook wel gehad."


Klik hier voor het bijbehorende rapport